W dzisiejszych czasach ludzie przykładają duże znaczenie do tego co jedzą i jak są przygotowywane posiłki. Smażone dania są ciężko strawne. Gotowane posiłki są zdrowsze, ale nie mają zbyt wyrazistego smaku i wielu osobom to przeszkadza. Metoda sous vide polega na gotowaniu mięsa w niskiej temperaturze. Dzięki takiemu gotowaniu mięso jest idealnie soczyste i smaczne. Na koniec gotowania można kawałek mięsa podsmażyć delikatnie na patelni grillowej, aby stek złapał odpowiedni kolor i aromat. W wielu restauracjach właśnie taka metoda cieszy się dużym zainteresowaniem ze strony gości. W domach rzadko spotyka się tego typu urządzenie z uwagi na jego cenę. Sous vide staje się coraz popularnie z uwagi na zdrowotne aspekty. Restauracje, które cenią zdrowie swoich gości powinny właśnie tak przygotowywać mięsa czy też ryby. Warto jest zapłacić odrobinę więcej za posiłek i zjeść coś ze smakiem i świadomością, że to był zdrowy posiłek. W przypadku jedzenia na mieście niekoniecznie jesteśmy skazani na posiłki niezdrowe. Wszystko zależy od nas.